Okoun

Rybaření na švédských jezerech.


OKOUN.

1. Okoun na víně

Okouni, bílé víno, masový vývar, máslo, sůl, pepř, nové koření, cibule, bobkový list, zelená petržel, jíška, sardelové máslo, strouhaný muškátový květ

Okouny uvaříme ve vývaru s bílým vínem, zeleninou a kořením. Uvařené vyndáme na teplou mísu. Světlou jíšku zalijeme přecezenou polévkou, přidáme sardelové máslo a muškátový květ. Povaříme a vlijeme na rybu.

2. Okouni zapečení ve formě

3 okouni po 300g, cibule, 3 lžíce kyselé smetany, máslo, několik lžic rybího vývaru, 3 vejce, 3 lžíce usekaných kaparů, mletý pepř, sůl

Okouny uvaříme v osolené vodě doměkka. Ryby opatrně vyjmeme a vykostíme, maso drobně usekáme, přidáme smetanu, 20 g rozpuštěného másla, utřenou cibuli, pepř, sůl, rybí vývar, lehce ušlehaná vejce a drobně usekané kapary. Vše dobře spojíme, vložíme do předem připravené, tukem vytřené formy a zvolna zapečeme.

3. Okouni po maďarsku

6 okounů, 10 g oleje, 50 g másla, sladká mletá paprika, sůl

Okouny osolíme.  Rozevřené, hřbetem nahoru je rovnáme do zapékací misky. Pokapeme je olejem a poklademe vločkami másla. Upečeme je do měkka v předehřáté troubě. Před koncem pečení je silně posypeme paprikou a přelijeme vypečenou šťávou a nepatrně podléváme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory.

4. Okoun se zeleninou

3 okouni, 50 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 50 g pórku, 100 g másla, pepř, sůl, 1 dcl hovězího vývaru

Okouny nasolíme a srovnáme do pekáčku, v němž jsme rozpustili polovinu másla, zasypeme je strouhanou zeleninou, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a za občasného podlévání vývarem upečeme.

5. Ukrajinské okouní rizoto

1/2 kg pečených okounů, 200 g předvařené rýže, 100 g sterilovaného hrášku, lžíce oleje, lžička papriky, 4 dcl masového vývaru, 50 g tvrdého sýra

Maso obereme z kostí, pokrájíme, smícháme s hráškem, rýží a zalijeme vývarem se solí, olejem a paprikou. Asi 10 minut zapečeme, až se vývar vsákne do rýže, podáváme se strouhaným sýrem.

6. Smažení marinovaní okouni

4 malí okouni, 1 dcl octa, 100 g strouhané kořenové zeleniny, půl cibule, 5 pepřů, 5 nových koření, 5 jalovců, bobkový list, sůl, 2 vejce, strouhanka, olej, křen, červená řepa

Ocet s vodou, zeleninou a kořením svaříme a po vystydnutí jím zalijeme rybky zbavené hlav a ocasů. Na 24 hodin uložíme v chladu. Pak každou rybku usušíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a usmažíme na oleji. Ještě horké posypeme strouhaným křenem a podáváme s bílým pečivem.

7. Obložení okouni

4 okouni, sůl, 50 g cibule, 1 bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, 1 dcl silného hovězího vývaru, lžička želatiny, lžíce oleje,

na oblohu: 4 vařená vejce, citrón, 150 g nakládané červené řepy, 2 kyselé okurky, 100 g majonézy, naťová petržel

Neoškrabané vykuchané okouny vaříme vcelku ve vodě se solí, kořením a strouhanou cibulí asi 10 minut. Pak je opatrně vyjmeme, šupiny odstraníme a urovnáme je na mísu. V horkém vývaru rozpustíme želatinu, přidáme špetku soli a tímto rosolem ryby potřeme. Obložíme je pokrájenými vejci, kolečky citrónu, červené řepy, kyselých okurek, kopečky majonézy a petrželí.

8. Okouni na kmíně

600 g okounů, 150 g hladké mouky, sůl, mletý kmín, 2 dcl oleje, 2 dcl hovězího vývaru

Ryby posolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a na oleji po obou stranách prudce opečeme, pak je podlijeme vývarem a 5 minut dusíme. Podáváme s bramborovou kaší.

9. Zapečený okoun s rýží

4 porce okouna, 100 g předvařené rýže, sůl, litr vývaru, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, cibule, 200 g slaniny, 1/2 kg pórku, 200 g rajčat, pepř, paprika, tymián, bazalka, 2 dcl bílého vína, 100 tvrdého sýra

Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu a na ní prudce opečeme osolenou rybu, vyjmeme ji, osmahneme pokrájený pórek, čtvrtky rajčat, nastrouhanou cibuli a utřený česnek. Vše zalijeme osoleným a okořeněným vývarem a vaříme 10 minut, pak přidáme víno, předvařenou rýži, přelijeme do ohnivzdorné mísy, poklademe okouním masem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 1/4 hodiny.

10. Quebečtí okounci

4 okouni, sůl, lžička pepře, 1,5 dcl smetany, 80 g hladké mouky, 80 g strouhanky z dietních sucharů, 1,5 dcl oleje, lžíce citrónové šťávy, 50 g másla, 50 g mandlí

Okouny osolíme, namočíme do smetany, opepříme, obalíme v mouce, znovu namočíme do smetany, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme, pak je položíme na savý papír, který odsaje přebytečný tuk, urovnáme na mísu, zakapeme citrónovou šťávou a podlijeme rozpuštěným máslem v němž jsme do hněda opražili na nudličky pokrájené a osolené mandle.

11. Pikantní okoun

600 g okouna, 50 g másla, 30 g pažitky, 30 g křenu, 2 lžíce citrónové šťávy, lžička hořčice, lžička cukru, sůl, 100 g rajčat, 2 dcl bílého vína

Okouny osolíme a obalíme směsí rozpuštěného másla, pokrájené pažitky, citrónové šťávy, strouhaného křenu, hořčice, cukru a malého množství soli. Dáme do pekáčku, obložíme čtvrcenými rajčaty, podlejeme vínem a udusíme.


Související obrázky: